Κυριακή, Ιουνίου 15, 2008

Ο Μέγας Αλέξανδρος και το έργο του.


Ο Μ. Αλέξανδρος υπήρξε βασιλιάς της Μακεδονίας και ίσως ο μεγαλύτερος στρατιωτικός της αρχαιότητας. Προικισμένος με σπάνια σωματική αντοχή και ακόμη πιο σπάνιο πνεύμα κατάφερε να δημιουργήσει ένα ισχυρό κράτος διευρύνοντας τα σύνορα του ελληνικού κράτους. Τη σπουδαιότητα του έργου του δε μπορεί να την αμφισβητήσει κανείς. Στο στρατιωτικό τομέα ο διορατικός αυτός ηγέτης πέτυχε τη ραγδαία ισχυροποίηση του στρατιωτικού μηχανισμού. Επίσης, η επεκτατική του πολιτική είχε ως κύριο σκοπό της την εξερεύνηση νέων οικονομικών πόρων, έτσι ώστε να ενισχυθεί στο έπακρο η οικονομία και να σταθεροποιηθεί η οικονομική και η πολιτική κυριαρχία του κράτους. Είναι γεγονός ακόμη ότι με τη μεγαλοφυΐα του πέτυχε τη διείσδυση του ελληνικού πολιτισμού και της ελληνικής γλώσσας στην Ανατολή.

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μεγίστη Ιστορική Παράληψη:

Ο Μεγας Αλεξανδρος είχε εξοχικό στην Τήλο !!!

Ανώνυμος είπε...

Πανέξυπνος {να είναι συχωρεμένος και ο Αριστοτέλης που τον δίδαξε) στρατηλάτης, ίσως ο πρώτος από τους γνωστούς, ιδίως στη μάχη της Ισσού γιατί στην ουσία πολεμούσε σκληρούς Έλληνες μισθοφόρους, και στην διαδρομή (επιστροφή) από Ινδία Βαβυλώνα, φοβερός. Λίγο κάτω από αυτόν Αννίβας, Βοναπάρτης. Περί Τήλου μην τα κάνουμε όλα ευθεία. Οι αρχαίοι αυτά βρήκαν αυτά συνέχισαν πάντα κάτω από κοινωνικούς νόμους της εποχής. Ίσως ήταν και αυτό ένα από τα κοινωνικά προβλήματα που μας οδήγησαν στην «προσχώρηση» στην Ρωμαϊκή αυτοκρατορία. Μερικά πράγματα πρέπει να τα βλέπουμε με το πρίσμα της αντίστοιχης εποχής. Έχετε δει καμιά κουνιστή της Συγγρού να ήταν πριν αντάρτης στο ΙΡΑΚ;

kefalonitis είπε...

ο Μέγας Αλέξανδρος, ο σπυδαιότερος Έλλην ίσως, παίρνει άριστα στην στρατηγική ικανότητα αλλά και στην ικανότητα του να εξομαλύνει αντιθέσεις και να 'παντρεύει' πολιτισμούς με τον πιο ήπιο τρόπο...τα περί Τήλου, ουδέν σχόλιο...σήμερα στο Άμστερνταμ είναι φυσιολογικό να κάνουν χρήση ναρκωτικών και να πηγαίνουν σε πουτάνες, στον πατέρα του ποιος το είπε;

Ανώνυμος είπε...

ο μεγας αλεξανδρος ηταν σιγουρα ο τελευταιος σπουδαιος ανθρωπος που εζησε και περπατησε στον τοπο αυτο. Αν ζουσε λιγο παραπανω θα ειχε φτασει μεχρι το χονκ κονγκ λεω εγω. Ο προωρος θανατος του σημαινε ταυτοχρονως και την διαλυση ολων οσων ειχε καταφερει. Αυτο που μου ακουγεται καπως ειναι το παντρεμα των πολιτισμων και το γενικοτερο εκπολιτιστικο πνευμα του ολου εγχειρηματος (οπως απεφανθη ο συχρονος "Ελλην" Ιστορικος που διδασκεται στα σχολεια μας ). Οταν ξεκινας να εκπληρωσεις τις ιμπεριαλιστικες σου φιλοδοξιες ( ο ιδιος ο Φιλιππος ο Β το ομολογησε) , στο μυαλο σου εχεις το πως θα κατακτησεις και οχι το πως θα μορφωσεις ... Ο στρατος του αλεξανδρου πρωτα εσφαξε και μετα ιδρυσε τις συνονοματες πολεις του. Και στο τελος τι εμεινε ? Αληθεια, εχετε να μου δειξετε κατι απο ελληνικο πολιτισμο στις περιοχες που κατεκτησε ο αλεξανδρος? Κατι που να θυμιζει αρχαια ελλαδα στα κρατη που σημερα εδρευουν εκει? στο ιραν στο ιρακ, στην τουρκια εστω ... ενα ψιγμα δημοκρατιας βρε αδελφε! μπα, δυσκολο. αλλωστε ο αλεξανδρος ηταν βασιλεας..

Αν πρεπει να ειμαστε περισσοτερο υπερηφανοι για κατι σχετικα με τους ανθρωπους που εζησαν στον τοπο αυτο, και τους οποιους εχουμε το θρασος να αποκαλουμε προγονους μας εμεις οι ΝεοΕλληνες της διαφθορας και της μιζας( ισα που κρατιεμαι! ) , ειναι οι κατακτησεις τους στα γραμματα, στις τεχνες, στα δημοκρατικα ιδεωωδη που εξεπεμψαν στην οικουμενη οι αρχαιοι αθηναιοι( ακους εκει "boy lovers"... α πα πα, ποτε!)

ΑΙΡΕΤΙΚΟΣ

Ανώνυμος είπε...

http://www.youtube.com/watch?v=3m5Ka3rxOnI

Μια ταινία που θα συναρπάσει…

Από τον Δεκέμβρη!