Παρασκευή, Ιουνίου 27, 2008

Η θέση της γυναίκας στην κοινωνία.


Κάνοντας μια σύντομη αναδρομή στο παρελθόν, διαπιστώνει κανείς ότι η θέση της γυναίκας στην κοινωνία ήταν κάποτε μειονεκτική. Στην Αρχαία Ελλάδα η γυναίκα ήταν κλεισμένη στο σπίτι και στη Ρώμη εθεωρείτο <<πράγμα>> που μπορούσε να αγοράσει και να πουλήσει κανείς. Με την εμφάνιση του Χριστιανισμού η γυναίκα απέκτησε κάποια θέση στην κοινωνία, αλλά και πάλι πολύ κατώτερη από τον άνδρα. Μόλις το δεύτερο ήμισυ του 20ου αιώνα η θέση της γυναίκας άλλαξε πολύ. Απέκτησε δικαιώματα, όπως να εργάζεται έξω από το σπίτι και να ψηφίζει. Με νομοθεσία επιτεύχθηκε η πλήρης ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών. Καμιά διάκριση δε γίνεται πλέον σε βάρος των γυναικών. Είναι λυπητερό. όμως το γεγονός ότι σε πολλές χώρες οι γυναίκες συνεχίζουν να είναι πολύ κατώτερες από τους άνδρες λόγω του θρησκεύματος ή της νοοτροπίας των ανθρώπων. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι η εξέλιξη της γυναίκας στην κοινωνία της ανήκει δικαιωματικά. Είναι ορθό να απολαμβάνει τα ίδια δικαιώματα στη ζωή με τους άνδρες.

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Tο θέμα δεν είναι τόσο απλό, και όχι φυσικά αν θα πρέπει η γυναίκα να εξισώνεται με τον άνδρα σαν ύπαρξη, εκεί δεν το συζητάμε. Το πρόβλημα είναι αν κατάλαβε η γυναίκα τι ακριβώς σημαίνει εξίσωση φύλων. Εκεί που πράγματι κέρδισε είναι στην οικογένεια του χωριού που έχει «λόγο» μέσα στο σπίτι. Στις πόλεις τι ακριβώς έχει κερδίσει; Αν βαδίσουμε με την λογική ότι η σχέσεις των δύο φύλων έτσι και αλλιώς θα είχαν εξελιχθεί προς το καλύτερο, και ότι πλέον έχει χαθεί και ο ολίγος ρομαντισμός που παλιά υπήρχε , αυτό που πετύχαμε είναι να τρέχουμε όλοι σαν τρελοί και να τρίβουν τα χέρια τους οι τρελόγιατροι. Τέλος επειδή μπορούμε να κάνουμε συζητήσεις επί συζητήσεων και κινδυνεύω να παρεξηγηθώ (από τας κυρίας) το κόβω. Άλλωστε τις προάλλες είδα και κάτι κορίτσια για σπίτι να παρελαύνουν τσιτσίδι μουρέλο εκεί στην TV και «χάρηκα» και εγώ μαζί με τον μπαμπά και τη μαμά τους .
ΚΑΝΩ ΛΟΙΠΟΝ ΤΟ ΚΟΡΟΪΔΟ. Για την ώρα μας βγαίνει.

Υ.Γ. Κάνα κεφαλλονίτικο δε θα ρίξετε ρε μάγκες; Τώρα με την πολύ ζέστη οι φιλοσοφίες βαράνε στο κεφάλι. Εκτός αν είσαστε γυναίκες και θέλετε να κουβεντιάσουμε για τις κορδελίτσες στα νέα μαγιό. Δεκτό και αυτό ισότητα έχουμε, α ρε πλάκες που θα πάθουμε, το βλέπω εγώ στο τέλος θα ψαχνόμαστε.

kefalonitis είπε...

Μαϊστρε ερχονται πολλά και περιμένουμε την γνώμη σου, πολλά που αφορούν το νησι

Ανώνυμος είπε...

Η γυναίκα να κάθεται στα αυγά της σπίτι της άντε, ζήτω ο ΦΑΛΛΟΚΡΑΤΙΣΜΟΣ

Ανώνυμος είπε...

Ω!Γυναίκα, θαυμάσια γυναίκα! Τι βάσανο που είσαι. Μπορεί να φανταστεί κανείς, τι θα ήταν ο κόσμος αν εσύ ήσουν διάβολος!

Ανώνυμος είπε...

Ωρέ ποιητή είναι πολύ απλό, θα ήταν ένας κόσμος δίχως κέρατα. Δηλαδή δεν θα ήμασταν διαόλοι.