Τρίτη, Ιουλίου 08, 2008

Αγοροπωλησιες Ενεργειας


Ολοκληρη η χωρα βρισκεται υπο καθεστως καυσωνα και για μια ακομη φορα, απο τα πλεον επισημα χειλη (υφ Αναπτυξης και προεδρος ΔΕΗ - ΔΕΣΜΗΕ) ακουγονται εκκλησεις για συγκρατηση στην καταναλωση ρευματος ... οπως περσυ προπερσυ κοκ. Προς ενημερωση ολων μας λοιπον, εχω να αναφερω οτι το συστημα αυτη τη στιγμη στεκεται ορθιο απο τις εισαγωγες ενεργειας που κανει η χωρα μας απο τις γειτονικες χωρες . Ποιες ειναι αυτες ?? Βουλγαρια Ιταλια αλλα και Αλβανια Σκοπια. Δεν εχω κανενα προβλημα με τις χωρες αυτες, καθε αλλο, τους ευχαριστουμε που μας κρατανε ορθιους. Το προβλημα ειναι οτι το ελλειμα ενεργειας σε τετοιες περιοδους ειναι γνωστο μια δεκαετια τωρα και το επισημο κρατος δεν κανει ΤΙΠΟΤΑ. Δυο τρεις σταθμους παραγωγης εστω. Γιατι να πληρωνουμε ακριβοτερα την κιλοβατωρα που εισαγουμε αφου μπορουμε να την παραγουμε εμεις οι ιδιοι ?? Η Βουλγαρια γιατι εχει περισσεια ενεργειας και μας πουλαει ? Μηπως μας εχουν παρει χαμπαρι οι γειτονες και μας εχουν κανει πελατες ?? Η μηπως απο τα συνορα και πανω η θερμοκρασια πεφτει αυτοματα στους 20 ?

Μια προχειρη εξηγηση που μπορω να δωσω ειναι η εξης: Επι κυβερνησεως Σημιτη, ειχε παρθει η αποφαση ιδιωτικοποιησεως του τομεα παραγωγης ενεργειας με το κρατος να ρυθμιζει μονο το συστημα διανομης κ ρυθμισης μεσω των ΔΕΣΜΗΕ και ΡΑΕ. Οποτε γιατι να φτιαξουμε νεους σταθμους αφου τοσοι επιχειρηματιες θα ενδιαφερθουν να φτιαξουν προς ιδιον οφελος ?? Τα ελλειματα θα καλυπτονται με εισαγωγες. ΜΟΝΟ που οι διαδικασιες αυτες ειναι εξαιρετικα χρονοβορες και το προσωρινο εγινε μονιμο ...

Για ολα αυτα αλλά και για πολλα άλλα, πληρωνε μακακα ελληνα την ακριβη εισαγωμενη ενεργεια και τα ανα εξαμηνο αυξανομενα τιμολογια της ΔΕΗ μας!

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μένω στο τελευταίο:

Για ολα αυτα αλλά και για πολλα άλλα, πληρωνε μακακα ελληνα την ακριβη εισαγωμενη ενεργεια και τα ανα εξαμηνο αυξανομενα τιμολογια της ΔΕΗ μας!

Επειδή η ΟΝΕ επιτάσσει ιδιωτικές επιχειρήσεις παντού, χρόνια τώρα η ΔΕΗ δεν προχώρησε σε επενδύσεις για παραγωγή ενέργειας. Τώρα που απαξιώθηκε ο συνδικαλισμός, φτηνύνανε τα μεροκάματα μέσω των κυνηγών κεφαλών (εργολάβων) και τα κέρδη είναι μεγάλα, κατασκευάζονται ήδη και σε ένα δύο χρόνια θα είναι στο δίκτυο, σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής, ισχύος 2MW περίπου, από Έλληνες ιδιώτες και ξένες πολυεθνικές. Έτσι θα έχουμε φτηνό ρεύμα όπως εφτήνυνε η βενζίνα από πέρυσι πού τα Ελληνικά Πετρέλαια τα πήρε στην ουσία ο Λάτσης και όλοι κάνουν τον ανήξερο πως γίνεται να έχουμε την ποιο ακριβή βενζίνα στην Ευρώπη .( Νομίζω είμαστε δεύτεροι στη σειρά.) Καταλάβατε πουλάκια μου; Σιγά- σιγά θα μάθετε πολλά, μην αρπάζετε τόσο εύκολα.

Φιλάκια.

Ανώνυμος είπε...

Kαι επ΄έυκαιρία έχετε ρωτήσει πόσο πουλάνε το ρεύμα στη ΔΕΗ εκείνα τα κέρατα οι ανεμογεννήτριες που γέμισαν τα βουνά μας, για μάθετε. Όπως επήσεις αν μπορεί ένας απλός Έλληνας να φτιάξη μία και να πουλήσει φτηνό ρεύμα στη ΔΕΗ. Όταν μάθετε να ενημερώσετε τον κοσμάκι και εμένα. ΧΑ ΧΑ ΧΑ ΧΑ ΧΑ ΧΑ

Δεύτερα φιλάκια.

Μήπως αρχίζουν να εκφυλίζονται και οι ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΤΕΣ; (Η ερώτηση αφορά εμένα.)

αιρετικος είπε...

Το οτι υπηρχε η προοπτικη ιδιοτικοποιησης του τομεα εδω και 10+ χρονια, ενω στην ουσια δε συνεβαινε τιποτα, ταυτοχρονα σημαινε οτι δεν επρεπε να κουνηθει φυλλο ???

Δηλαδη, για ακομα μια φορα θα επρεπε συμφωνα με την λογικη σου φιλε μαεστρο να περιμενουμε τους οσίους προστατες μας, ελληνες και ξενους επενδυτες να δωσουν την λυση..

Διαβαζοντας αυτα που λες, μου εμοιασαν με λογια υποσχεσεις ελληνα πολιτικου τα τελευταια 20 και βαλε ( δεν υπαινισσομαι τιποτα, απλα πεταω μια ικασια ...)

ΥΓ1 Το κρατος ενιοτε οφειλει να λειτουργει προληπτικα

ΥΓ2 Το να κανει ενας ιδιωτης σταθμο 2MW για μια χωρα σαν την ελλαδα ειναι μεγαλο ρισκο καθως θα πρεπει να εξασφαλισει οτι το φορτιο που θα παραγει θα καταναλωνεται αμεσα. ενας ΑΗΣ δεν ειναι στερεοφωνικο να χαμηλωνεις και να αυξανεις την ενταση με ενα κλικ

Ανώνυμος είπε...

Για να σου λυθούν μερικές απορίες φίλε αιρετικέ σου γράφω ένα πρόσφατο άρθρο:
Ανακοινώθηκε χθες σε μια λαμπρή εκδήλωση στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεττανία η σύσταση εταιρείας ηλεκτρικής νενέργειας μεταξή ΕΛΠΕ και Edison. Όλος ο σημερινός τύπος αναφέρεται στο γεγονός. Εμείς διαλέξαμε το Άρθρο της Μανταλένας Πίου από την Ημερησία.
Tη σύσταση κοινής εταιρείας στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας, με στόχο να γίνει η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία ηλεκτρισμού στην Ελλάδα μετά τη ΔΕΗ ανακοίνωσαν χθες σε συνέντευξη Τύπου τα Ελληνικά Πετρέλαια και ο ιταλικός ενεργειακός όμιλος Edison. Στη «μικρή ΔΕΗ», που στοχεύει σε χαρτοφυλάκιο παραγωγικής ισχύος της τάξης των 1.500-2.000 MW ή σε μερίδιο 10%-15% της ελληνικής αγοράς, θα συμμετάσχουν επίσης οι εταιρείες ΗΕ&D του ομίλου της ΕΛΛΑΚΤΩΡ και η Χαλκόρ.

Δεν συνηθίζω να λέω λακαμίες. Γράψε όμως ένα λάθος αθέλητο . Είμαστε δεύτεροι σε ΑΥΞΗΣΗ από αρχές του έτους στη βενζίνα ΄όχι σε τιμή. Συγνώμη.
Tώρα που το πήγαιναν οι κυβερνήσεις και γιατί τόσα χρόνια, αν δεν το πιστεύεις, (όχι δεν το καταλαβαίνεις) ακόμα Θα το καταλάβεις πολύ σύντομα γιατί ο καιρός γαρ εγγύς. Δυστυχώς. Και να μην υπαινίσσεσαι τίποτα

αιρετικος είπε...

To τρενο εχει χαθει μαεστρο. Για μια ακομη φορα ουραγοι. Το οτι μετα απο τοσα χρονια, αρχισαν τωρα να κινουνται επενδυτες, δειχνει ποσο βραχυπροθεσμος ειναι ο προγραμματισμος σε αυτη τη χωρα. Τελος παντων, καλλιο αργα παρα ποτε.
Οσο για τα εολικα παρκα που φυτρωσαν στην κεφαλονια, ειμαστε μια χωρα με τους πλεον αξιοποιησιμους φυσικους παραγοντες και παραυτα δεν κουνιεται φυλλο. Αυτο που θα μπορουσε να κανει στο θεμα αυτο ο μεσος ελληνας πολιτης, με απαραιτητη την στηριξη του κρατους (...) ειναι η εγκατασταση φωτοβολταικων στοιχειων στο σπιτι του. Μελετες που κανει ενας γνωστος μου σε εταιρια που ασχολειται με αυτην την τεχνολογια, 50χιλ ευρω για μια εγκατασταση 7,5 με 10 kW ικανη να δωση αυτονομια σε ενα μεσων απαιτησεων σπιτι με προσθετη επιλογη την πωληση του παραγωμενου φορτιου στη δεη τηρουμενων καποιων προυποθεσεων. Αλλα που ??? Δεν ασχολειται κανεις. Πυρηνικες ενεργειες και κουραφεξαλα

Ανώνυμος είπε...

Μεταπολεμικά όταν υπήρξε η ευκαιρία ανάπτυξης αυτής της χώρας, έγινε το κάθε τι
ώστε όταν ξεκίνησε η εκβιομηχάνιση να αρχίζει ήδη η αποβιομηχάνιση. Εκεί χάθηκε το τρένο. Μετά γίναμε μια χώρα που σέρνεται μέσα στη γραφειοκρατία του λαδώματος, του μη προγραμματισμού και πλήρους ανθελληνισμού από τους ίδιους τους Έλληνες. Τραγικό αλλά υπαρκτό. Εκεί μας οδήγησαν και μας οδηγούν ξένα συμφέροντα αφού όμως βρήκαν πρόσφορο έδαφος. Κατ΄ουσία φταίμε μόνο εμείς. Παράδειγμα, δεν είναι δυνατόν να μην ήμαστε αυτάρκεις σε κρέατα η γεωργικά προϊόντα, και όχι μόνο δεν ήμαστε αλλά πάμε και προς το χειρότερο. Και πέστε μου αν στην Ευρώπη υπάρχουν καλύτερες συνθήκες περιβάλλοντος από την Ελλάδα για την ανάπτυξή τους. Αυτοί οι επενδυτές που βλέπετε, ευκαιριακοί είναι , επενδυτές της ξεπέτας κοινώς. Όσο ισχύσουν τα μεροκάματα των 700 ευρώ θα μας ξεζουμίσουν και μια μέρα θα φύγουν αφήνοντας ερείπια πίσω τους.
Όσο για την ενέργεια σε καμία περιπτωση αν δεν έχεις μεγάλες καταναλώσεις δεν κάνεις απόσβεση κεφαλαίου και είσαι και πάλι εξαρτώμενος από τη ΔΕΗ . (Όταν δεν έχεις ηλιοφάνεια η έχεις άπνοια) .