Πέμπτη, Ιουνίου 19, 2008

Βαλκάνια, ένα καζάνι που βράζει


η αρχή έγινε με το Μαυροβούνιο όταν 3/6/2006 γίνεται η ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της χώρας ενώ έχει προηγηθεί πρόσκληση και αποδοχή αυτής από τις ΗΠΑ για συμμετοχή στον ''συνασπισμό κατά της τρομοκρατίας'' και αποστολή στρατευμάτων προς βοήθεια. Εν συνεχεία, 28/06/2006 το Μαυροβούνιο έγινε το 192ο μέλος του ΟΗΕ. Αξιοσημείωτη ήταν η τότε πρωτοβουλία της Γερμανίας η οποία άνοιξε πρώτη πρεσβεία στο αυτό κρατίδιο και στην πόλη Ποντγκόριτσα. Ακολούθησαν δηλώσεις αποδοχής της Αλβανίας από τον πρωθυπουργό κ. Σαλί Μπερίσα. Η ανεξαρτητοποίηση του Μαυροβουνίου έγινε ένας εξαίσιος οιωνός για τις προοπτικές ανεξαρτητοποίησης των περιοχών των Βάσκων, των Καταλανών ακόμα και των Τουρκοκύπριων όπου ένας Ρώσος Βουλευτής έθεσε θέμα διεκδίκησης της ανεξαρτησίας αυτού του κομματιού της Κύπρου (Καθημερινη, 24/05/2006)...μετά από μία τέτοια τροπή ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ Γιάαπ ντε Χόοπ Σχέφερ αναγκάστηκε να κάνει δηλώσεις αρνούμενος κάθε διασύνδεση του αποτελέσματος για ανεξαρτητοποίηση του Μαυροβουνίου με αυτονομιστικές τάσεις σε Ευρωπαϊκές Νατοϊκές χώρες.
Ένα δημοσίευμα της Γαλλικής Μοντ κάνει λόγο γαι το φαινόμενο Μαυροβούνιο που ωθεί τους Τουρκοκύπριους να βλέπουν το μέλλον τους στην ανεξαρτησία. Αυτό που που δεν ξέρουν οι περισσότεροι είναι ότι το Μαυροβούνιο υπήρξε επί μισό αιώνα ανεξάρτητο πριγκηπάτο συμμετέχοντας οικειοθελώς στην Γιουγκοσλαβία από το 1918 και έχοντας από το 2003 δικαίωμα απόσχισης από την ένωση...τώρα ποιοι τους έδωσαν αυτό το δικαίωμα απόσχισης στην συγκεκριμένη χρονική στιγμή δεν γνωρίζουμε ούτε και αν είχε με την γενικότερη συγκυρία των Βαλκανίων ( βλέπε Αμερικανικές πιέσεις και δημιουργία μικρών και αδύναμων κρατιδίων όπου είναι χαρούμενοι οι ηγέτες τους που συμμετέχουν σε στρατιωτικούς σχηματισμούς στους οποίους διοικητές είναι αυτοί οι οποίοι διέταξαν να βομβαρδιστούν τα σπίτια τους...ας μην μιλήσουμε καλύτερα για την 'χούντα' και το κράτος εν κράτει που έχει δημιουργηθεί από τις πολυεθνικές)...
και αυτό που όλοι ξέρουμε είναι ότι το ψευδοκράτος των Τουρκοκυπρίων είναι ένα τερατούργημα, αποτέλεσμα της παραβίασης του διεθνούς δικαίου, της παράνομης εισβολής από τον Τουρκικό στρατό.

ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΧΟΥΝ ΑΝΤΛΗΘΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ Κ ΔΕΛΑΣΤΙΚ, 'ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ'

ΘΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΝ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: