Παρασκευή, Ιουνίου 20, 2008

αντικειμενικές αξίες. ΑΠΟ http://troktiko.blogspot.com/2008/06/blog-post_9457.html


"Πολύς λόγος γίνεται πάλι τελευταία για την επικείμενη αύξηση των αντικειμενικών αξιών , την διαφορά που υπάρχει με τις εμπορικές τιμές και μάλιστα ακούσαμε ότι αν εξισωθούν οι αντικειμενικές με τις εμπορικές τιμές θα μπορούν να μπουν στην κατασκευή των οικοδομών και οι εταιρείες που είναι εισηγμένες στο ΧΑΑ και έτσι όλα θα λυθούν στην κτηματαγορά...



Έχει αποδειχθεί όμως , ότι κάθε φορά που αυξάνονταν οι αντικειμενικές αξίες , αυξάνονταν και οι εμπορικές , διότι ο κάθε οικοπεδούχος είχε την πεποίθηση ότι η γη του που χθές είχε άλφα αξία, τώρα έγινε άλφα συν κάτι. Κάθε αύξηση της αξία γης αυτόματα συντελεί καθοριστικά και άμεσα στην αύξηση και της αξίας των διαμερισμάτων . Αυτό μας δίδαξε τόσα χρόνια η πράξη και είναι δεδομένο .



Κάθε αύξηση των αντικειμενικών αξιών αυξάνει κατά το ίδιο ποσοστό τον φόρο εισοδήματος των κατασκευαστικών εταιρειών και επομένως αυξάνει την τιμή των διαμερισμάτων.



Κάθε αύξηση των αντικειμενικών αυξάνει τον φόρο αγοραπωλησίας που επιβαρύνεται ο αγοραστής και επομένως αυξάνει την τιμή των διαμερισμάτων .



Κάθε αύξηση των αντικειμενικών αυξάνει τα έξοδα δικηγόρων , συμβολαιογράφων , μεσιτών , ταμεία νομικών , ΤΑΣ , μεταγραφές υποθηκοφυλακείων και επομένως αυξάνεται το κόστος κτήσης των διαμερισμάτων .



Οι αυξήσεις των αντικειμενικών εξυπηρετούν την εισπρακτική πολιτική των κυβερνήσεων για τις οποίες η οικοδομή είναι πάντα η γελάδα που βγάζει γάλα , αλλά και εξυπηρετεί τα συμφέροντα των κλάδων εκείνων που περιγράφουμε ανωτέρω και οι οποίοι αυξάνουν τις αμοιβές τους κατά το ποσοστό αύξησης των αντικειμενικών αξιών .

Ενώ δηλαδή ο εργαζόμενος πασχίζει να πάρει μία αύξηση 2 με 3 % , αυξάνονται οι αμοιβές των δικηγόρων και συμβολαιογράφων και των ασφαλιστικών ταμείων τους ανάλογα με τις αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών , δηλαδή κατά 20 , 30, 40 % αντίστοιχα, αν τόσο αυξηθούν οι αντικειμενικές , όπως συνήθως γίνεται τελευταία .

Είναι λογικό ο πωλητής που θα πουλήσει π.χ. είκοσι διαμερίσματα στην ίδια οικοδομή να πληρώνει είκοσι φορές παράσταση δικηγόρου , ανεξάρτητα μάλιστα από την παράσταση του δεύτερου δικηγόρου που έχει ο αγοραστής ? Κραυγαλέα απάντηση ΟΧΙ .



Επίσης οι επιτήδιοι που ασχολούνται με ενοικιάσεις ακινήτων για λογαριασμό του δημοσίου έχουν ευρύτερο πεδίο κέρδους και συναλλαγής, αφού έχουν το άλλοθι των υψηλότερων αντικειμενικών , όπως και εκείνοι που φροντίζουν για τις απαλλοτριώσεις , ρυμοτομίες κ.λ.π. και πληρώνονται με βάση τις αξίες τις οποίες φροντίζουν διαρκώς να αυξάνουν. Μεγάλη η πίτα και οι κομματικοί συνήθως ευνοούμενοι είναι αυτοί που βγαίνουν κερδισμένοι , μια και οι λοιποί επαγγελματίες ταλαιπωρούνται μόνο από τις συνέπειες των πρώτων παραγράφων , ενώ είναι μακριά των κερδών της τελευταίας παραγράφου .



Αναρωτήθηκε ποτέ κανείς με ψύχραιμο μάτι πια είναι η σημασία των αντικειμενικών , γιατί θεσπίσθηκαν , και τι σημασία έχει εάν είναι κοντά ή όχι με τις εμπορικές αξίες.



Οι αντικειμενικές αξίες μπήκαν και εξυπηρετούν ένα σταθερό σύστημα φορολόγησης των ακινήτων , καθορισμού αμοιβών δικηγόρων, συμβολαιογράφων κ.λ.π., αποτρέπουν την αυθαιρεσία και κατά συνέπεια την συναλλαγή στις εφορίες. Εάν πρέπει να συνδεθούν με τις εμπορικές αξίες όπως είναι στο εξωτερικό που τόσο υποκριτικά επικαλούνται οι άσχετοι και οι έχοντες συμφέρον , θα πρέπει να πουν ολόκληρη και όχι τη μισή αλήθεια στο λαό , ότι δηλαδή στο εξωτερικό δεν έχει κανένα λόγο να υπάρχει αυτή η διαφορά γιατί οι φορολογικοί συντελεστές είναι το ένα τρίτο των αντίστοιχων ελληνικών και επομένως θα πρέπει αν και εμείς ταυτίσουμε τις εμπορικές με τις αντικειμενικές αξίες να εφαρμόσουμε τα αντίστοιχα στους φορολογικούς συντελεστές , στις αμοιβές συμβολαιογράφων και δικηγόρων , στα ταμεία νομικών και συμβολαιογράφων, στα έξοδα μεταγραφής στα υποθηκοφυλακεία , αλλά και στους συντελεστές ΦΠΑ. Είναι αφύσικο και δεν έχει καμία σχέση με την αρχή της αναλογικότητας , δεν συμβαίνει πουθενά στην Ευρώπη και στην Αμερική , σε ένα ακίνητο αξίας π.χ. 200.000 € να πληρώνονται φόροι και έξοδα μεταβιβάσεων 50.000 € .


Όσον αφορά τις εισηγμένες αυτές κυρίως νοιάζονται να εκμεταλλευθούν τις αυξήσεις των αντικειμενικών για τις αναπροσαρμογές των ισολογισμών τους από τα ακίνητα που έχουν εγγεγραμμένα σε αυτούς και από τις αυξήσεις των τζίρων ώστε να μπορούν να κάνουν άλλες επιλογές που πολύ καλά γνωρίζουν , π.χ. αυξήσεις κεφαλαίων , και ελάχιστα θα τους επηρεάσει στην ουσιαστική παραγωγική διαδικασία .

Συστηματικά γίνεται η εξόντωση των μικρομεσαίων οικοδομικών επιχειρήσεων , μεταξύ των οποίων ανέκαθεν υπήρξε υγιής ανταγωνισμός , επάνω τους στηρίχθηκε ένα μεγάλο κομμάτι της οικονομίας είναι ο μόνιμος και καλύτερος πελάτης των ασφαλιστικών ταμείων και ειδικά του ΙΚΑ και ουδέποτε είχε καμία εύνοια των τραπεζών χρηματοδοτώντας οικοδομικές επιχειρήσεις όπως άλλους τομείς με ευνοϊκούς όρους , με θαλασσοδάνεια κλπ.



Οι μικρομεσαίες οικοδομικές επιχειρήσεις χρόνια τώρα , πληρώνουν ακόμη και το ποσοστό της ασφαλιστικής εισφοράς του εργάτη για να τον ελαφρύνουν , έχουν την ελάχιστη έως μηδενική εισφοροδιαφυγή , πληρώνουν υπερβολικές ασφαλιστικές εισφορές με ένα αντισυνταγματικό νόμο, ο οποίος ήδη κρίθηκε αντισυνταγματικός από την ΟΛ. του ΣτΕ , ενώ το αντικειμενικό σύστημα φορολόγησης βάσει των συμβολαίων ελαχιστοποιεί την φοροδιαφυγή .



Θα πρέπει να σκεφθούμε τις λαϊκές μάζες , την μικρομεσαία επιχείρηση , τον επαγγελματία , τα νέα νοικοκυριά και αυτούς σε καμία περίπτωση δεν εξυπηρετεί η αύξηση των αντικειμενικών αξιών ."

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Δεν γνωρίζω τι πληροφορίες έχει το «τρωκτικό» αλλά τα πάντα στο θέμα των αξιών τα καθορίζει η αγορά. Ισχύει πάντα το «έλλειψη χρημάτων παύση εμπορίου». Με τι χρήμα θα κινηθεί ο Έλληνας να αγοράσει ώστε να ανέβουν οι αντικειμενικές; Εκτός αν η κυβερνώντες πάνω στην παραζάλη τους πλέον, αυξήσουν τις αντικειμενικές πάνω από τις πραγματικές. Αυτή τη στιγμή οι αξίες πέφτουν ελλείψει αγοραστών, όπως και η οικοδομή γενικώς υποχωρεί. Λέτε να ζω σε άλλον πλανήτη; Λες να με έχουν πάρει μαζί με τον Λασκαράτο οι Αριανοί στη γυάλα με τις μάπες; Πάντως ούτε μάπες βλέπω ούτε τον Αντρέα. Αυτό που βλέπω είναι, ότι σε λίγο χρονικό διάστημα η κάτι θα αλλάξει, η θα τα έχουμε «παίξει». Ο Άγιος Μεμάς ας αποφασίσει να βάλει το χέρι του.